Dort Dobos dodnes v Terstu
< ZpětV cukrárnách v Terstu jsem objevila legendární dort Dobos, na který mám přesladkou vzpomínku z dětství. Tu proužkovanou lahůdku, ve které se nádherně snoubí piškot, čokoláda a karamel, mi totiž vždycky nosil můj dědeček. Proužkovaný dortík byl úžasný nejen svou chutí ale i konzistencí…Potěšení mého dětského jazýčku mi okamžitě vytanulo na mysli (stejně tak jako vzpomínka na mého drahého dědu), když jsem spatřila ve vitrýně cukrárny Café Epstein v Terstu proužkovaný řez Dobos… Jenom z Prahy mezitím zmizel. Dnes tady kraluje Medovník (zdaleka ne tak hezky pruhovaný) a na Doboš si vzpomínají jen pamětníci (původ dortu je v Maďarsku, odkud se rozšířil po celém Rakousku Uhersku včetně Prahy). Věřím, že se ho cukráři v Praze zase vzkřísí. První vlaštovky už jsou možná na obzoru, např. Erhartova cukrárna na Letné se na to prý chystá. Než se Dobos do Prahy vrátí, nezbývá než se na něj zastavit v Terstu, například v Café Epstein nebo v některé z historických kaváren.